Kriz denizcilik sektörünü olumsuz etkiledi
Dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin, denizcilik sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Çanakkale Boğazı'ndan geçen transit gemilere hizmet veren Flama Uğur 44 Gemi Acentesi Ofis Müdürü Lütfi Külah, global kriz yüzünden denizcilik sektöründe taleplerin durma noktasına geldiğini, talep azlığı nedeniyle de Çanakkale Boğazı'ndan geçen ticari gemi sayısının azaldığını belirtti.
Çanakkale Boğazı'ndan geçen ticari gemi sayısının son 1 ay içinde yüzde 30 azalarak 2 bin 671'e düştüğünü kaydeden Külah, kriz öncesi boğazdan günde 160 geminin geçiş yaptığını, krizle birlikte bu sayının 122'ye gerilediğini söyledi.
Külah, krizden ilk etapta küçük tonajlı gemilerin etkilendiğini, sonra da büyük tonajlı gemilerin sıkıntı yaşamaya başladığını belirterek, “Kriz nedeniyle üretim azalınca, gemiler taşıyacak yük bulamaz hale geldi. Navlun (Gemiyle yapılan taşımacılıkta taşıma ücreti) fiyatlarının da düşmesi sektörü sıkıntıya soktu” dedi.
Daha önce deniz taşımacılığı yapan armatörlerin yükte ve gidecekleri limanlarda seçici davranırken, kriz ortamında “pervane döndürmek”, masraflarını gidermek için çaba gösterdiklerini savunan Külah, ikinci el gemi satış fiyatlarında da düşüş yaşandığına işaret etti. Külah, şunları söyledi:
“Borcu bulunan şirketler, örneğin 2 milyon dolara aldıkları gemileri 800-900 bin dolara satamaz hale geldi. Gemiler yük bulamayınca İstanbul'da, Ahırkapı, Tuzla ve Kartal açıklarında beklemeye alındı. Gemi personelinin büyük bir kısmı ücretsiz izne ayrılmak zorunda bırakıldı. 2003 yılında altın çağını yaşadığını söylediğimiz denizcilik sektöründe, şu anda 'bekle ve gör' devri başladı.”