Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
''Gemi adamları armatörler kadar önemli''
İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın önemli konularından birisi de 7 Eylül 2016 tarih ve 29824 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “GEMİADAMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” oldu. Kürsüye çıkan konuşmacılar yapılan değişikliler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Belirtilen görüşler daha çok yeni yönetmelikte yer alan “Gemiadamları Disiplin Komisyonu” kurulması ile ilgiliydi.

Yeni yönetmeliğe göre kurulacak olan Gemiadamları Disiplin Komisyonu, gemideki Gemiadamlarının ihmal ve kasıtlı kötü davranışlarını değerlendirerek gerekli yaptırımları uygulayacak.

Yapılan konuşmalarda Gemiadamlarının da haklarının korunmasının önemi belirtildi.

Cemalettin Şevli: Gemi adamları armatörler kadar önemli

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, sektörün sorunlarına çözüm önerileri konusunda görüşlerini belirtti.

Gemi adamları ile ilgili yönetmelikte de sadece gemi adamını ilgilendiren yaptırımlar olmayacak diyen Şevli, “Nasıl gemi adamı iş konusunda dikkatli olması gerektiği belirtiliyorsa da armatörler yanı gemi adamı çalıştıranlarda çalışanların ödemeleri ve haklarını yerine getirmekle mükellef hale gelmeleri için de yaptırımlar var. Oluşturulan 7 kişilik kurulda her kesimden yetkili var ve bunlar gemi adamı ve işvereni korumakla ve değerlendirme yapmakla görevliler” şeklinde konuştu.

Metin Kalkavan: “Gemi adamları korunmazsa çalıştıracak adam bulamazsınız”

Yaptığı konuşmada Gemi adamı konusunda da görüşlerini belirten İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan;
“Şunu kabul etmek zorundayız, biz gelişmiş bir ülke değiliz. Gelişmiş bir ekonomi değiliz. Gelişmiş bir toplum değiliz vs. Ben bazen düşünüyorum, herhalde başka bir memlekette yaşıyorum diye. Birçok derdi olan bir ülke bir taraftan da sistemi düzeltmeye çalışıyoruz. Bunu yapamıyoruz. Çünkü popülizm genlerimize işlenmiş. Ondan bir türlü vazgeçemiyoruz. Kişiye göre pozisyon alma, kişiye göre düzenleme yapma, sorun çözme var. Bunu sistematik olarak çözmek zorundayız. Sitemi koyup kim olursa olsun sorunumuzu o sisteme göre çözmek zorundayız. Böyle baktığımızda gemi adamları yönetmeliği için uzun zamandır uğraşılıyor. Burada ben bir işveren kadar en az gemi adamlarının da korunması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa çalıştıracak adam bulamazsınız. Çok hassas bir konudur. Kazaların yüzde 90’na yakınında insan hatası vardır. Dünyanın her yerinde farklı alanlarda da bu böyledir. Sadece denizde değil. O gördüğünüz gemide de tamamen insan hatası vardır. 7 kişiden biri görmez mi? Bir anlık dalgınlıkta 4 insanın hayatına mal oldu. Biraz yavaşlasa veya kaysa bir tarafa olmayacak. Saniyelik bir durum. İnsan hatalarının olduğu sigortalarımız var. Sigorta insan hatasını ödüyor. Ama herşeyi bilerek insan hatası diyerek cezalandırırsak olmaz. Çok dikkatli olmak lazım. Çift taraflı olarak, bu yüzden de diyoruz ki daha iyi eğitelim. Farkındalık yaratalım. Bu kazaların önünde geçmeye çalışalım. Bu konuda da gerçekten çok dikkatli olmak lazım. Yoksa bir kara liste yaratmak doğru mudur bunu sorgulamak lazım”
dedi.

Salih Zeki Çakır: “Gemi adamının da mağdur olmaması gerekir”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır, “Benden önceki arkadaşlarımın da değindiği gemi adamları yönetmeliği ile ilgili konuşmak istiyorum. Ben bu yönetmeliğe olumlu bakıyorum. Sina beyin kurguladığı gibi bazı ihtiyaçları karşılamıyor olsa bile uzun yıllar üzerinde çalışıp çıkması için uğraştığımız gemi adamı yeterliliklerinde vakıf şikayetler üzerinden yaptırım uygulanması yönetmeliği ihtiyacımız olan bir kanun çıkması hepimiz için hayırlı olsun. Sonuçta bu bizim gibi deniz gemi işletmecisi gemi sahibi ve gemi adamları için yeni ve iyi bir sayfa olmuştur. Bende iş hayatımda bundan önce gemi adamlarının yetersiz ve ilgisizliğinden kaynaklı birçok zarara uğradım benim gibi birçoğunuzda bu olumsuzluklardan dem vuruyordunuz. Mesela gemim Ukrayna’ya gidiyor orada karaya çıkan gemi adamı sarhoş olup kaptana saldırıp işin aksaması hatta geminin zarar görmesine neden oluyordu ama herhangi bir yaptırım yapma şansımız yoktu. Çok olumsuzluk yaşadık” şeklinde konuştu.

Her yönetmelikte bazı ufak tefek aksaklıkların olacağını belirten Çakır, “ Yönetmeliğin kapsamında yedi kişilik bir komisyon kurulması planlanmaktadır. Bu 7 kişinin kimlerden oluşacağı yönetmelikte var. Bu 7 kişiye çok büyük bir sorumluluk düşmektedir. Burada gemi adamının da mağdur olmaması gerekir. Bugüne kadar ağırlıklı olarak genelde işletmeler mağdur olmuşlardır. İnşallah bu iyi bir şekilde uygulanır. Bütün işletmecilerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Öncelikle biz personel müdürlerine yönelik bayram sonrası bir bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğiz. Bu yönetmeliği 11 madde muhteviyatındaki yaptırımlarda, bu yaptırımlarda ehliyet iptali ve hatta denize çıkma yasağı ve daha başka yaptırım dizisi getiriyor. İşletmelerimize, gemi sahiplerine bu yönetmelik maddeleri iş sözleşmelerine konsun, ayrıca gemiye gidecek personele okudum anladım şeklinde imzalatılsın. Gemi salonlarına yazılsın. Emeği geçenlere ve bu yönetmeliği deniz ticaretimize kazandıran bürokratlarımızı kutlar, gelecek kurban bayramınızın da hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Gemiadamları Disiplin Komisyonu kuruldu
- Yabancı ülkelerden alınmış sahte belgelere el konulacak





Kaynak: www.gemipersoneli.com
Eklenme tarihi: 09.09.2016




Share |




YORUMLARINIZ


Deniz emekcileri
Siz 1800 TL maaşla Gemici çalıştırın kumanya vermeyin maaşı 50 gün sonra verin sonrada yönetmelikte bahsedin.maaşı uluslararası düzeye çıkarmak için ne yapıyorsunuz.

Yazan: Ufuk Sökmen - 19.09.2016 06:01:02


gemi adamı
Salih zeki bey lafım size kumanya göndermiyosunuz az yesinler diye sigorta yapmıyorsunuz maaşları düşürüyor üstelik geç getiriyorsunuz bütün bu olumsuzluklar varken gemide gemii adamlarının hiç bir hakkı yokken işinize gelmediği an ehliyetlerini iptal edip yaptırım uygulamaya çalışıyorsunuz(sanki o ehliyetler sizi tarafınızdan verimişte el konulsun diyosun insafff bu gemicilerin hakkı ne ödenir nede yenilir bunu böyle bilin hat almayın......
Yazan: ahmet bıçkın - 13.09.2016 13:15:18


gemiadamı
Gemiye çıkan personelin parasını bile yatırmıyorsunuz ve hala utanmadan gemide çalışıp aileden ve akrabalarından uzakta olan bu insanlara yaptırım uygulamaya gidiyorsunuz Allah sizin gibi Gözü paradan başka bir şey görmeyen İnsanları. İSLAH Eylesin
Yazan: mustafa uyar - 11.09.2016 15:16:56




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AREL Denizcilik
 ONEY Denizcilik G..
 YAVUZNAZ Denizcil..
 AKIN AKSU Yat
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 İSKENDERUN Deniz..
 HAKER Turizm Otel..
 ALGEM Denizcilik
 ERDUR Denizcilik
 SEACOR INTERNATIO..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim