Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
''Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği' İstanbul'da başladı'
Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından her yıl bir ülkede düzenlenen ve bu sene Türkiye'de gerçekleştirilen "IMO Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği" Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından desteklenen ve bu yıl "Denizcilik: Dünya için Vazgeçilmezdir" temasını taşıyan etkinliğin açılışında konuşan Arslan, böyle bir organizasyonun İstanbul'da yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Dünyanın dört bir yanından gelen konusunda uzman konukların sektörün ileriye gitmesi adına katkı sunacağını dile getiren Arslan, Türkiye'nin de böyle bir katkıda yer alıyor olmasının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini aktardı.

Arslan, Türk denizciliğinin son 14 yılda büyük mesafeler kat ettiğini kaydederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katkılarıyla Türk denizcilik sektörünün bu sürede ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini vurguladı.

Bakan Arslan, "Denizcilik alanında uluslararası arenada çok önemli bir konumda olmamız gerek bizi gerekse denizci arkadaşları gururlandırıyor. 2015 yılı sonu itibarı ile Türk sahipli deniz ticaret filomuzdaki gemi sayısı bin 535'e ve tonaj bazında 29,2 milyon Dead Weight Tona ulaşarak dünya sıralamasında 14'üncü sıraya gelmiş durumdayız." diye konuştu.

Türk deniz ticaretinde arzu ettikleri noktaya gelmek adına bugüne kadar çok sayıda liman, balıkçı barınağı ve marina yaptıklarından bahseden Arslan, bununla yetinmeyeceklerini ve gereğini yapacaklarını bildirdi.

"Gemi inşa sanayisi 300 bin kişiye istihdam sağlıyor"

Arslan, geçen yıl Türk limanlarında toplam 416 milyon ton yük ve 8,1 milyon konteyner elleçlendiğini belirterek, bu rakamların güzel ama yetersiz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 79 tersanesi bulunduğunu ifade eden Arslan, "Artık gemi inşa sektöründe küresel bir marka haline geldik. Çok özel ve spesifik gemileri yapıyor olmamız Türkiye'nin bu sektörde geldiği konumu göstermesi adına çok önemli. 2003'te 37 olan tersane sayımızı 2016 itibarıyla 79'a çıkardık." ifadelerini kullandı.

Arslan, şu anda tersanelerde aktif olarak 30 bin kişinin çalıştığına değinerek, ilgili iş kolları da hesaba katıldığında gemi inşa sanayisinin yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığının altını çizdi.

Türk gemi inşa sektörünün küresel krizden en az şekilde etkilenmek adına gemi onarım ve tamir konularına yöneldiğini dile getiren Arslan, bu konuda da başarılı olduklarını bildirdi.

"Çin'den sonra en çok gemi adamı yetiştiren ülkeyiz"

Arslan, "Denizcilik sektörüne yönelik ÖTV'siz yakıt uygulaması başlattık. Kent içi yolcu taşımacılığında yılda 164 milyon insan deniz yolunu tercih ediyor. Bu durum, sektörün geldiğini nokta adına çok önemli." dedi.

Şu anda yılda 24 bin olan yat bağlama kapasitelerini 50 bine çıkarmayı planladıklarını ifade eden Arslan, uzman denizciler yetiştirme becerilerine güvendiklerini, 185 bin iyi yetişmiş, konusunda uzman gemi adamıyla hem ülke hem de dünya denizciliğine hizmet verdiklerini anlattı.

Arslan, geçmişte kara listede olan Türk bayraklı gemilerin etkin ve yoğun denetim ve eğitim sonucunda yıllardır beyaz listede olduğunu, gemi adamlarını da beyaz listeye çıkardıklarını belirterek, "Türkiye'de kayıtlı gemi adamı sayısı 185 bine çıktı, Çin'den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülke durumuna geldik." dedi.

Deniz emniyeti, deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunması ile ilgili tüm gereklilikleri yerine getirmek adına uluslararası standartlarda hizmet verdiklerini dile getiren Arslan, yılda yaklaşık 50 bin gemi geçişi ile dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip, en riskli su yollarından biri olan Türk boğazlarında seyir, can, mal ve çevre emniyetinin artırılması için Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi vasıtasıyla çalıştıklarını söyledi.

Arslan, Türkiye'nin halihazırda 31 adet IMO Sözleşmesi ve enstrümanına taraf olduğunu paylaşarak, "Türkiye'de denizcilik sektörümüz böyle bir tablo çizerken, ülkemizin IMO Konsey üyeliğine her seferinde desteğini artırarak seçilmesi bizler için büyük bir kıvanç kaynağı." diye konuştu.

Denizci bir ülke ve denizci bir millet olduklarını dile getiren Arslan, "Denizcilik sektöründe zorluklar ne olursa olsun, denizlere asla sırtımızı çevirmeyeceğimizi, denizlere yüzümüzün her zaman dönük olacağını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin açılışında IMO Genel Sekreteri Kitack Lim de bir selamlama konuşması yaptı.

2 gün sürecek

"Denizcilik: Dünya için Vazgeçilmezdir" temasıyla Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği, dünyanın farklı ülkelerinden tüm denizcilik camiasını bir araya getiriyor.

IMO'nun dünya denizciliğindeki rolü ile ilgili farkındalığın artırılması ve Türk denizciliğinin dünya çapında tanıtılması açısından önemli bir platform olma özelliği taşıyan sempozyum 2 gün sürecek.

Sempozyum boyunca alanında uzman yerli ve yabancı konukların katılımıyla oturumlar düzenlenecek.



Eklenme tarihi: 04.11.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CENKER Denizcilik..
 KALKAVAN Transpor..
 ÖZSTAR Denizcilik
 URANUS Denizcilik
 CAPELLA Denizcili..
 ÇANAKKALE Ayna De..
 AREL Denizcilik
 ÖZGÜR GÖRSEV Su S..
 KAŞ Diving
 ATLANTİS Deniz Na..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim