Türk askeri Somali'de korsan avına çıkıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı deniz birliklerinin Somali'de görev yapmasını öngören Başbakanlık tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tezkerede, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde seyreden ticari gemilere yönelik korsanlık-deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerinin uluslararası gündemin ön sıralarında yer alan ciddi bir uluslararası güvenlik meselesi olduğu belirtildi.
Can ve mal emniyetini tehdit eden, uluslararası ticareti ve deniz taşımacılığını olumsuz etkileyen yasadışı eylemlerin, Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiği belirtilen tezkerede şöyle devam edildi: "Bölgede bugüne kadar 500'e yakın korsanlık-deniz haydutluğu ve silahlı soygun vakası yaşanmıştır. 2008 yılı sonu itibarıyla üçü Türkiye bağlantılı 15 gemi ve 37'si Türk olmak üzere 300'ü aşkın denizci rehin alınmıştır. Bu gemilerden ikisi 2009 yılı Ocak ayı başında serbest bırakılmışsa da biri halen rehin tutulmaktadır. Bölgede seyreden bazı ticaret gemilerimiz saldırılardan son anda kurtulmuş olup, benzer vakalarla karşılaşılması riski çok yüksektir. Ticari gemilerimize ve bunlarda görev yapan vatandaşlarımıza yönelik tehdit, ülkemizin ticari ve ekonomik menfaatlerini de olumsuz etkileyen bir boyut kazanmıştır."
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili kararları hatırlatılan tezkerede, bölgedeki askerî deniz unsurlarının, belirli koşullar altında Somali karasularına da girebildikleri belirtildi. Türkiye'nin, uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye düşüren ve milli menfaatleri de olumsuz etkileyen, korsanlık-deniz haydutluğu ve silahlı soygun ile mücadele yönündeki uluslararası çabalara etkin destek vermesinin, uluslararası ve milli sorumluluklarımızın bir gereği olarak görüldüğü kaydedildi. Bölgede konuşlandırılacak deniz unsurlarının, Somali toprakları üzerinde yasadışı işler yapan kişilere yönelik herhangi bir kara operasyonunda görevlendirilmeyecekleri bildirildi.