Osmanlı denizciliği Manisa’da mercek altına alındı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, Cezayir 2 Üniversitesi işbirliği, T.C. Başbakanlık Türk Tarih Kurumu ve T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)'nın destekleriyle düzenlenen "Uluslararası; Fethinin 500. Yılında Cezayir, Barbaros Hayrettin Paşa ve Osmanlı Denizciliği Sempozyumu" açılış töreni, 1 Aralık 2016 tarihinde Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumun açılış törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 1. P. Eğt. Tugay Komutanı Alb. Şefik Güvenç, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. Özcan Kaplan, Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, MCBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, Cezayir 2 Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Chakib Benafri, dekanlar, müdürler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Yoğun katılımın gözlendiği sempozyum, Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Chakib Benafri’nin konuşması ile başladı.
Barbaros kardeşlerin Cezayir tarihi ve ortak geçmişimiz için önemli olduğunu ifade eden Prof. Benafri, “Şu anda binlerce Cezayirli damarlarında Türk kanı taşımaktadır. Ortak tarihimizi bu uluslararası sempozyumlar ve karşılıklı anlaşmalarla değerlendirerek, iki ülke arasındaki dostlukları yeni nesillere aktarabiliriz. Davetiniz, kardeşliğiniz ve misafirperverliğiniz için içten teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ise; Cezayir, Barbaros Hayrettin Paşa ve Osmanlı Denizciliği ana temalarıyla hazırlanan bu uluslararası sempozyumun Manisa’da gerçekleştirilmesinden büyük bir heyecan ve mutluluk duyduğunu belirttiği konuşmasında, “Akdeniz, Orta Asya, Kafkasya, Balkan ve Orta Doğu coğrafyasındaki toplumlarla ve devletlerle ortak bir tarihi geçmişe, kültürel mirasa sahibiz. Tarih, ortak kültür ve medeniyet değerlerine sahip bu ülkeler, güçlü ve bağımsız ülkeler olarak geleceğe birlikte yürümek konusunda bir misyon yüklenmektedir. Dünyada kanın, gözyaşının, zulmün ve sömürünün sona ermesi, Türkiye başta olmak üzere bu coğrafyadaki ülkelerin aralarındaki siyasi, ekonomik, bilimsel ve kültürel ilişkileri geliştirerek yeni bir medeniyet tasavvurunu insanlığa sunmaları ile mümkün olacaktır. Sempozyumun başarılı geçmesi dilek ve temennileriyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Ardından sempozyuma katkıları nedeniyle Başbakanlık TİKA Temsilcisi Faruk Bozgöz’e Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Cezayir 2 Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Chakib Benafri’ye de Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İdris Bostan tarafından "Osmanlı Akdeniz'i ve Barbaros Hayrettin Paşa" konulu açılış bildirisi sunuldu.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ARMADOR Denizcili..
BEYKİM Petrolcülü..
SAHA Ltd.
ULUÇAY Yatçılık
ÇEŞME Balik Turu
DENİZCİLER Turizm
SUDE Denizcilik
KOÇ Topluluğu
IŞIK Group Shippi..
RANMARİNE Denizci..
...