Suudi fırkateyni Türk gemisini korsanlardan korudu
Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri bugün bir Türk gemisini korsan saldırısından kurtardı.
Somalili korsanlar Aden Körfezi açıklarında Ya-Sa Seyhan isimli türk yük gemisine saldırdı. Gemi mürettebatının yardım çağrısına El riyad isimli Suud fırkateyni cevap verdi. 3 küçük botla gemiye saldıran korsanlar fırkateynin yardıma gelmesi üzerine amaçlarına ulaşamadan kaçtı. El Riyad bölgede korsanlara karşı oluşturulan uluslararası filoda görev yapıyor.
Somalili korsanlar özellikle Suveyş Kanalı'ndan geçmek isteyen tücari gemileri hedef alıyor. Korsanlar ele geçirdikleri gemileri geri vermek için fidye talep ediyor.
AYNI FİRMANIN BAŞKA BİR GEMİSİ ÇOK KISA BİR SÜRE ÖNCE KAÇIRILMIŞTI
Ya-Sa Denizcilik firmasına ait Marshall bayraklı Ya-Sa Neslihan isimli gemi 28.10.2008 'de yine Somalili korsanlar tarafından kaçırılmış ve 07.01.2009 'da ödenen fidye karşılığı serbest bırakılmıştı.
GİRESUN FIRKATEYNİ YARIN KORSAN AVI'NA ÇIKIYOR
Somalili korsanlara müdahale için Aden Körfezi'ne asker sevki ile ilgili yetki tezkeresi uyarınca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Giresun firkateyni Aden Körfezine gitmek üzere yarın Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan hareket ediyor. TCG Giresun'u uğurlamak amacıyla yarın Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda saat 11.00 de bir tören yapılacak.
1851 sayılı Birleşmiş Milletler kararı uyarınca Türkiye'nin de içinde yer aldığı bir temas grubu oluşturulmuş bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslar arası deniz gücüne Türkiye'den bir firkateyn görevlendirilmişti. TBMM tarafından verilen yetkiye dayanılarak söz konusu harekâta katılmak üzere, 2 adet AB-212 helikopteri, 1 adet Sualtı Taarruz Timi ve 1 adet Sualtı Görev Timini bünyesinde barındıran TCG Giresun Firkateyni görevlendirildi.
GÖREV KUVVETİNE KATILAN ÜLKELER
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, geçen cuma Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen haftalık brifing toplantısında şu bilgileri vermişti: "TCG Giresun, bu görevini BM Güvenlik Konseyinin aldığı 1851 sayılı karar üzerine teşkil edilen Görev Kuvveti-151 bünyesinde yerine getirecektir. TCG Giresun'a ilave olarak Görev Kuvveti-151'in içerisinde ilk aşamada, ABD ve İngiliz Deniz Kuvvetlerinden çeşitli muharip ve yardımcı sınıflardaki gemiler görev yapacaktır. Ayrıca, Kanada, Suudi Arabistan Güney Kore, Avustralya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan'ın da bu görev kuvvetinde yer alması beklenmektedir. Halihazırda Görev Kuvveti-151 'in komutası ABD Deniz Kuvvetlerine mensup bir Tümamiral tarafından yürütülmektedir. TCG Giresun Firkateyni, 4 aylık bir süreyle bölgede görev yapacak olup müteakip dönemlerde de gemi görevlendirmesi planlanacaktır.
GİRESUN FIRKATEYNİNİN GÖREVİ
Görev Kuvveti-151'in icra edeceği harekatın hedefi sorumluluk sahasında ticari trafiğin emniyetini sağlamak, Aden Körfezi'nde deniz ticaret yollarındaki uluslararası güven ortamını tesis etmek, tüm ülkelerin deniz haydutluğu ile mücadelede imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek olarak belirlenmiştir.