Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
Türk bayraklı gemilerin yetkilendirilmelerine ilişkin esaslar belirlendi
Türk bayraklı gemilerin yapım, onarım, tadilat ve kullanım aşamalarında tabi olacakları asgari emniyet ve yeterlik gereklerinin gözetim ve denetimi kapsamında, belgelendirme hizmetlerini Bakanlık adına yürütecek kuruluşlara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ulusal ve uluslararası sularda denizde can ve mal emniyetinin sağlanması ile deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik ulusal mevzuat ve Türkiye'nin taraf olduğu, kabul ettiği sözleşme, karar, kural, kod, sirküler ve diğer metinler gereğince Türk bayraklıgemilerin yapım, onarım, tadilat ve kullanım aşamalarında tabi olacakları asgari emniyet ve yeterlik gereklerinin gözetim ve denetimi kapsamında, test, sörvey, onay ve belgelendirme hizmetlerini, bu hizmetlerin serbestçe yürütülmesi esasına dayanarak Bakanlık adına yürütecek kuruluşların seçimi, yetkilendirilmeleri, denetlenmeleri ve yetkilerin iptaline ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Yetkilendirilmek üzere talepte bulunacak kuruluşlar ile sınırlı yetkili kuruluş olmak için talepte bulunan kuruluşlar, istenen bilgi, belge ve dokümanlarla Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğüne başvuracak. Şartları sağladığı tespit edilen ve talebi uygun değerlendirilen yetkilendirilmiş kuruluş ile Bakanlık arasında en fazla 10 yıllığına yetkilendirme protokolü imzalanacak.

Türk bayraklı gemilerin bir yetkilendirilmiş kuruluştan diğerine geçmeleri halinde geminin kayıtlarından çıkacağı kuruluş ile kayıt altına alacak yetkilendirilmiş kuruluş öncelikle idareye bilgi verecek.

Bir önceki yetkilendirilmiş kuruluş tarafından geminin emniyetine yönelik tespit edilen eksiklik, kusur veya uygunsuzluklara yönelik düzeltici eylem planı İdarenin onayına sunulacak.

Yetkilendirilmiş kuruluşlar, yetkileri dahilindeki ve kayıt altına aldıkları Türk bayraklıgemilerle ilgili filo bilgileri ile bu bilgilerdeki değişiklikleri elektronik ortamda kolay erişilebilir şekilde İdarenin kullanımına açacak.

Ulusal ve uluslararası sefer yapan gemilere sörvey ve belgelendirme yapan/yapacak yetkilendirilmiş kuruluşların bölge ofisi, İdarece yetkilendirildikleri faaliyetler kapsamında verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla en az 5 milyon lira tutarında mesleki sorumluluk sigortasını Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketlerine ve Türkiye'de yaptıracak. Yetkili oldukları sürece mesleki sorumluluk sigortasını devam ettirecek.

Bakanlığa ödenecek ücretler

Yetkilendirilmiş kuruluş, protokol kapsamında verdiği hizmetlerle ilgili uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilerden yasal sertifika düzenlediği gemiler için stabilite kitapçığıyla her bir sertifika başına 300 lira, belirtilen sertifikaların yıllık, ara, periyodik onayları ile gemide bulundurulması zorunlu plan, el kitabı ve diğer doküman onayları ve bunlara gelen düzeltmeler nedeniyle yapılan onaylar için belge ve işlem başına 200 lira Bakanlığa ödeyecek.

Liman devleti denetimine tabi olmayan uluslararası sefer yapan gemiler, 12 ve daha az yolcu taşıyan uluslararası sefer yapan ticari yatlar ile ulusal sefer yapan gemiler için belirtilen iş ve işlemlerde 50 lira ile 500 lira arasında ödenecek ücret, Bakanlık tebliğiyle belirlenecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde mevcut yetkilendirme protokollerinin yenilenmesine yönelik başvuru yapılacak. Mevcut yetkilendirilmiş kuruluşlar belirtilen gerekliliklerini yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla 18 ay içinde yerine getirecek.

Uluslararası sefer yapan yük, yolcu, römorkör ve çeşitli hizmet gemileri ile 12'den fazla yolcu taşıyan ticari yatlar bir yıl içinde yetkilendirilmiş kuruluş tarafından düzenlenen klas sertifikasını alacak.

Liman devleti denetimine tabi olmayan uluslararası sefer yapan gemiler, 12 ve daha az yolcu taşıyan uluslararası sefer yapan ticari yatlar ile ulusal sefer yapan gemiler, yetkilendirme protokolü yapılana kadar İdare veya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından belgelendirme işlemlerine devam edilecek.




Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 19.01.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SONAY Denizcilik ..
 ST Shipping Surve..
 ORIENT Shipping C..
 LIGHTTOURS Seyaha..
 TUNA Denizcilik
 KEREM Denizcilik
 DENİZSAN
 DUMAN Gemicilik v..
 SEASON İnşaat Tur..
 GUHA Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim