Taka ustası dünyaya açıldı
Ares Tersane, TOBB’un ‘En hızlı büyüyen 100 şirket’ yarışmasında birinci oldu. Kalafatoğlu ailesi, Karadeniz’de balıkçılık ve taka yapımı ile başlayan işi, gemi ve yat imalatıyla % 4.472 büyüttü
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği ‘Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi’ yarışmasında birinciliği Ares Tersanecilik kazandı. Ares, birincilik kürsüsüne yüzde 4.472 büyüme oranı ile çıktı.
Antalya’dan birinci olan şirket, 2006 yılında kurulmuş. 10 yıllık bir geçmişi olan Ares Tersanecilik’in geçmişi balıkçılık ve taka (küçük Karadeniz teknesi) yapımına dayanıyor.
Atadan denizci olan Trabzon Sürmeneli Kalafatoğlu ailesi, Karadeniz’de balıkçılık ile başladıkları iş hayatına gemi işletmeciliğiyle devam etmişler.
Ares Tersanecilik Başkanı Kerim Kalafatoğlu, gemi işletmeciliği yaparken iş değişikliği yapma kararı aldıklarını ve gezi teknesi ve yat imalatına başladıklarını söyledi. Şirket bununla birlikte, alüminyum, çelik, kompozit tekne üretiminde faaliyet göstermiş.
İhracat farkı
Şirket yönetiminde Başkan aile bireyleri Mert Kalafatoğlu, Yonca Kotiloğlu ve Ersan Kotiloğlu da var. Şirket gelirlerinin yüzde 90’ı ihracat kaynaklı. Katar İçişleri Bakanlığı için yürürlükte olan yüksek süratli karakol botları projesiyle Ares, Türkiye’ye 300 milyon dolar döviz girişi sağlıyor.
Uzmanlaşarak kazandı
Kerim Kalafatoğlu, “Yapılan yatırımlar kısa sürede sonuç verdi ve işin büyük bir çoğunluğu ihracat olmak üzere çeşitli Deniz Kuvvetleri, sahil güvenlik komutanlıkları, deniz polisi, liman emniyet ve gümrük muhafaza müdürlüklerine hatırı sayılır miktarlarda tekne satışı gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
Askeri tekneler ile iş teknesi alanında uzmanlaştıklarını anlatan Kalafatoğlu, “Hedefimiz uluslararası bir savunma sanayi firması olmak’ dedi.
TSK’ya destek veriyor
Kalafatoğlu, bugüne kadar gemi ihracatı yapılan başlıca ülkeler arasında Katar, Bahreyn, Nijerya, Gürcistan, Tanzanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan’ın yer aldığını söyledi.
Tersanede 300 kişinin çalıştığını belirten Kalafatoğlu, 2017 için kesinleşmiş satış rakamının 110 milyon dolar olduğunu açıkladı. Kalafatoğlu, “Ülkemiz için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” dedi. Ares, milli askeri projelerde de Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Teşkilatı’na destek veriyor.
Dünya kategorisinde ödül
Ares, toplam 25 bin metrekaresi kapalı üretim alanı olmak üzere iklimlendirilmiş 3 adet üretim tesisi, çekek yeri, metal, kompozit ve marangoz atölyeleri, boya fırınları, eğitim dershaneleri ve modern ofis alanları ile Antalya Serbest Bölge’de faaliyet gösteriyor. Ares tersanede karakol botları, muharip gemiler, destek gemileri, yolcu ve tekneleri ve yatlar imal ediyor.
Ares, 34m Ares 110 Hercules Süratli Karakol Botu, Avustralya merkezli bir yayın kuruluşu tarafından 2016 yılının En İyi Süratli Karakol Botu seçilmiş. Aynı yayın Ares Tersanesi’ni 2016’da “Dünyanın En İyi Karakol Botu İnşa Eden Tersanesi” seçmiş.