Filosunu satan İsviçre denizlerden çekiliyor
Denize sahili olmayan İsviçre'nin uluslararası istikrarsızlık dönemlerinde gerekli malların tedarik edilmesi amacıyla kurmuş olduğu açık deniz filosundan bir düzine gemi, küresel deniz taşımacılık krizinin etkisiyle, satılıyor.
Savaş dönemindeki gıda ve enerji kaynaklarının güvenliği konusunda endişe duyan İsviçre, 1941'de deniz filosunu faaliyete geçirdi ve ihtiyaç duyulduğunda kullanabileceği tanker ve yük gemilerine İsviçre bayrakları çekti.
Ancak, zaman değiştikçe ve tedarik güzergahları istikrara kavuştuğunda, İsviçre 1959'dan beri Bern'in ihtiyaç duyduğu gemileri kullanılabilir hale getirme sözü karşılığında borçlanma maliyetlerini borç garantileri ile sınırladı.
İsviçre, deniz taşımacılık hatları kapasite fazlası ile boğuşmakta iken ortaya çıkan finansal durumdan korkarak 2017 yılının ortalarından itibaren borç garantilerini sona erdirmeye karar verdi.
Parlamentodan bu hafta, 770 milyon frankın üzerinde olağanüstü teminatlarla ilgili olası kayıplar için 215 milyon İsviçre Frangı (220 milyon dolar) ayırma kararı çıktı.
Hükümet geçen yıldan bu yana SCL Reedereien AG ve Swiss Chem Tankers AG'ye zararına da olsa 12 gemi satmaları için yardım etmeye çalışıyor..
Hükümet, "Bu hafta, SCL ve SCT'ye ait gemiler arasında bağlayıcı satış sözleşmeleri imzalanmış ve satışlar üç ay içinde tamamlanacaktır" bilgisini verdi.
SCL ve SCT, ayrı bir bildiride, sekiz yük geminin ve dört kimyasal tanker satıldıktan sonra artık İsviçreli bayraklı gemilere sahip olmayacaklarını söyledi.
49 gemilik filonun onlarca yıldır amiral gemisi olan M/V General Guisan Mart ayında Çinli alıcılara satılmıştı.
Kaynak: Kaptan Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 19.05.2017