Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
Alemdar’a tam not
İstanbul Tuzla’da 5 yılda inşa edilen ve az sayıda donanmanın sahip olduğu kurtarma gemisi TCG Alemdar Marmaris Aksaz Üssü açıklarında ilk tatbikatını yaptı...

Uçaktan atlayan SAT komandoları ve doktorlardan oluşan paraşüt ekibinin de katıldığı tatbikatta 500 metre derinliğe kadar inebilen Atmosferik Dalış Sistemi de kullanıldı...



Akdeniz’in en büyük ve etkili deniz güçlerinden birine sahip olan Türkiye’nin son dönemde inşa ettiği denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar, yapılma amacına uygun olarak ilk ciddi sınavını başarıyla verdi. Asıl görevi batan denizaltıdan mürettebatı kurtarmak olan ve dünyanın en gelişmiş kurtarma teknolojileriyle donatılan TCG Alemdar, ilk tatbikatını Marmaris Aksaz Üssü açıklarında yaptı. Deniz Yarbay Selim Gökdeniz komutasında ki A 582 borda numaralı kurtarma gemisinin yeteneklerinin denenmesi için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir denizaltının battığı düşünüldü. Senaryo gereği batan denizaltının yüzeye gelemeyeceği düşünülünce önce yeri bulundu.

Kendi imkanlarıyla yüzeye çıkan kazazedelerin kurtarılması için Sualtı Taarruz (SAT) Komandoları ve doktorlar bir deniz karakol uçağıyla bölgeye gönderildi. Komandolar ve doktorlardan oluşan Paraşütle Arama Kurtarma (PAK) Timleri uçaktan denize atladı. Kurtarılan denizaltı mürettebatı botlara alınırken, derinlerde yattığı düşünülen denizaltıya ulaşmak için ADS (Atmosferik Dalış Sistemi) kullanıldı. TCG Alemdar’dan indirilen ADS ile denizaltıya ilaç, yiyecek ve onarım yedek parçaları bulunan Acil Yaşam Destek Paketleri götürüldü. Denizaltının içindeki yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve temiz havanın verilmesi içinde başka bir sistem kullanıldı. Kurtarma Çanı Sistemi ile yüzeye getirilen mürettebatın tedavileri yine TCG Alemdar’daki tam donanımlı hastanede yapıldı.

Denizaltıdan Personel Kurtarma Tatbikatı’nı başarıyla tamamlayan TCG Alemdar’a, 1 modern fırkateyn, 1 denizaltı, 1 mayın avlama gemisi, 1 deniz karakol uçağı, 1 deniz helikopteri ve 1 denizaltı kurtarma gemisi de yardım etti. İlk tatbikatından tam not alan TCG Alemdar’ın sahip olduğu tüm modern sistemlerin denenmesi yapıldı. TCG Alemdar’ın NATO’nun uluslararası tatbikatlarından olan ve Eylül ayında Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde Marmaris açıklarında yapılması planlanan Dynamic Monarch-17’de (Denizaltıdan Personel Kurtarma Tatbikatı) görev alacağı öğrenildi.

İsmi Kuvayi Milliye’den geliyor

TCG Alemdar 2012 yılında özel sektör temsilcisi İstanbul Tersanesi’nde kızağa konuldu. 5 yılda tamamlanan gemi, son yıllarda geliştirilen Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHİP) olarak 2017 başında Türk Donanması’na katıldı. NATO üyesi ülkeler arasında da çok az sayıda bulunan gemi, batan uçak ve gemileri de bulabiliyor. 600 metre derinliğe batan bir denizaltıya 72 saatte ulaşabilen gemi, tüm mürettebatı kurtarabiliyor. ADS’nin yanı sıra, uzman derin su dalgıçları, uzaktan kumandalı sualtı araçları (ROV) taşıyan gemi, NATO Denizaltı Kurtarma Sistemi ve ABD Devletleri Denizaltı Kurtarma Sistemi ile uyumlu. TCG Alemdar, uluslararası harekâtlarda ortak denizaltı kurtarma gemisi olarak da görev yapabilecek özelliklere sahip. Kurtuluş Savaşı’na Kuvayi Milliye saflarında kullanılarak büyük katkı sağlayan Gazi Alemdar anısına aynı isim verilen TCG Alemdar, 91 metre boyunda, 19 metre eninde, 4 bin ton ağırlığında ve helikopter platformuna da sahip. Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz şehidi Recep Kahya, 5 Şubat 1921 de Gazi Alemdar’da görevliyken Fransızlara gemiyi teslim etmemek için çabalarken vurulmuştu.






Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 23.06.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BOSMAR Gemi Acent..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 SINOP SHIPPING CO..
 GRANDE Ship Manag..
 AYKOP Gemi
 SELEN Denizcilik
 DALYA-H Shipping
 AVŞA Denizcilik İ..
 AREL Denizcilik
 ÇAYELİ Shipping L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim