Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
İhracatın geleneksel kapısı İzmir limanı, Aliağa'nın gerisinde kaldı
Türkiye'nin ihracat kapısı olarak anılan İzmir Alsancak Limanı, yılın ilk yarısında konteyner elleçlemede Aliağa'da kurulan limanların gerisinde kaldıDeniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Öztürk:"Körfezdeki rehabilitasyon projesi ve kapasite yatırımları tamamlanınca İzmir Limanı, eski günlerine dönecektir" dedi.



Türkiye'nin uzun yıllardır en önemli ihracat kapılarından biri olan İzmir Limanı, konteyner elleçlemede yılın ilk yarısında Aliağa ilçesindeki limanların gerisinde kaldı.

İzmir Liman Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, İzmir Limanı'nda 2017'nin ilk yarısında 324 bin 898 TEU konteyner elleçlenirken, Aliağa kıyılarındaki 3 konteyner limanı, 376 bin 600 TEU yük elleçlemesi yaptı. Bu rakamlarla İzmir Limanı, ilk kez Aliağa'nın gerisinde kaldı.

Gemi hareketlerinde ise İzmir Limanı'na 6 ayda bin 18 gemi gelirken, Aliağa limanlarına 2 bin 506 gemi uğradı.

Aliağa'daki rakamların büyümesinde özellikle kasım ayında Petkim sahası içinde devreye alınan 1 milyon 300 bin TEU kapasiteli APM Terminals Limanı etkili oldu.

Büyük konteyner gemilerinin körfezin sığ olmasından dolayı tercih etmediği İzmir Limanı, 1 milyon TEU'luk kapasitesinin altında faaliyet gösterdi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aliağa'da liman yatırımlarının son yıllarda hız kazandığını, bu limanların Alsancak Limanı'nı geride bırakmasının beklendiğini ancak bu kadar hızlı olmasına şaşırdıklarını dile getirdi.

İzmir Limanı'na yeteri kadar yatırım yapılmadığını öne süren Öztürk, Aliağa'daki konteyner limanlarında ise yönetim sistemi ve makinelerin sürekli güncellediğini kaydetti.

Rehabilitasyon projesiyle canlanacak

Son yıllarda konteyner gemilerinin boyutlarının giderek büyüdüğünü belirten Öztürk, İzmir Körfezi'nin derinliğinin bu gemilerin yanaşması için uygun olmadığını belirtti.

Aliağa'daki limanlar açılmadan gemilerin İzmir Limanı'na yanaşmaktan başka alternatifinin olmadığını aktaran Öztürk, "O dönemde İzmir Limanı'nda gemilerin bekleme süreleri uzayınca yeni limanlar ihtiyaç haline geldi ve özel sektörün yatırımlarıyla Aliağa'daki limanlar tamamlandı." diye konuştu.

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak çalışması olan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi ile derinlik sorununun ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Proje hem İzmir Körfezi'nin temizlenmesini hem de büyük ticari gemilerin limana yanaşmasını sağlayacak. Seneler boyunca bu projenin gelişmesi için birtakım çalışmalar yapıldı. Artık sonuna gelindi. Bu çalışma İzmir için çok büyük bir avantajdır.

Projeyle denizden çıkacak çamurun limanın dolgusunda kullanılmasıyla İzmir Limanı'nın kapasitesine 1 milyon TEU eklenecek. Yatırımlar tamamlanınca İzmir Limanı, eski günlerine dönecektir."

ÇED sürecinin tamamlanması sonrası ihale süreci yaşanan rehabilitasyon projesi kapsamında TCDD, İzmir Körfezi'ne 12 kilometre uzunluğunda ve 250 metre genişliğinde yaklaşım kanalı açarak derinliği 14 metreden 17 metreye çıkaracak.





Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 10.08.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UNİTED Maritime
 SOLAR Gemi Kurtar..
 ARKAS holding
 CTM Denizcilik
 ASLI Deniz Taş. V..
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 FERGÜN Denizcilik
 NES TEKNOLOJİ
 ERŞEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim