Tarihi gemi batıkları, Karadeniz'de hiç bozulmamış halde bulundu
Bilim insanlarının su altında tesadüfen ortaya çıkardığı 60 ayrı gemi kalıntısı arasında 2 bin 500 yıllık bir gemi de var. Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen gemiler Karadeniz'in dibinde oksijen olmadığı için ilk günkü gibi kalmış, hatta ipler bile çürümemiş. Araştırma ekibi, dünya üzerindeki en güzel su altı gemi ve denizcilik müzelerinden birine ulaştıklarını söylüyor.
Bilim insanları, Karadeniz'in dibinde bazıları 2 bin 500 yıllık bozulmamış çok sayıda gemi kalıntısı buldu. 60 ayrı kalıntının Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kaldığı tahmin ediliyor.
Bulgaristan açıklarında dalan su altı arkeoloji ekibi, uzaktan kumandalı araçlar kullanarak dünya çapında ses getiren keşfe imza attı. Ekip aslında tarihsel iklim değişikliğini araştırıyordu ancak gemi kalıntıları karşılarına çıktı.
Bilim insanları, Karadeniz'in dibinde neredeyse oksijen olmadığı için gemi kalıntılarının ilk günkü gibi kaldığını, hatta ipin bile çürümediğini aktarıyor.
Bulunan gemi kalıntılarının çoğu yaklaşık 1300 yıllık. En eskisi ise Milattan Önce 400'lü yıllara ait.
Tarihi keşif, bölgede 2 bin 500 yıl öncesinde gemi inşaatı olduğunu kanıtlıyor.
Arkeoloji ekibinin başında yer alan Ed Parker, buldukları şeylerin eşsiz olduğunu belirtiyor: "Keşfettiğimiz bazı gemiler, şimdiye kadar sadece duvar resimlerinde ya da mozaiklerde görülmüştü. Ortaçağdan kalma bir ticaret gemisinde, geminin kıçı ve başındaki kuleler hala büyük ölçüde duruyor. Sanki bir filmdeki gemiye bakıyor gibisiniz. Halatlar güvertede, tahtadaki oymalar yerinde. Gemiyi gördüğüm zaman, heyecanım çok arttı."
Southampton Üniversitesi'nden Prof. Adams, keşifle dünya üzerindeki en güzel su altı gemi ve denizcilik müzelerinden birine ulaşıldığını söylüyor.
Bilim insanlarının kullandığı 12 milyon sterlinlik özel su altı ekipmanlarıyla, denizin 2 kilometre altına kadar inilebiliyor.