Avrupa’da 300 yıldan sonra korsan şüphesi
İngiliz Kanalı’ndan geçtiğinden beri haber alınamayan Rus gemisini arama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Avrupa, 1701’den beri ilk kez kendi sularında ‘avlanan’ korsanlardan şüphe ediyor
Uluslararası toplumun Afrika’daki korsan saldırılarıyla uğraştığı bir dönemde Avrupa, modern tarihinde gördüğü ilk korsan saldırısıyla sarsıldı. 23 Temmuz’da Finlandiya’dan Cezayir’e hareket eden Rus kargo gemisi ‘Arctic Sea’nin, İngiliz Kanalı’nda korsanlar tarafından kaçırıldığı ihtimali üzerinde duruluyor. Şüphelerin doğru çıkması halinde bu olay, 1701’de asılan ‘son Avrupalı korsan’ Kaptan Kidd’in ardından, kıtanın tanık olduğu ilk saldırı olarak tarihe geçecek. İddialara göre, 15 mürettebatlı 1 milyon dolarlık kereste yüklü gemiye, 24 Temmuz’da polis üniformalı silahlı 10 kişi bindi, mürettebatı bağlayarak uydu telefonu ile diğer eşyaları çaldı. Silahlı kişiler daha sonra botlarla gemiden uzaklaştı, gemi rotasına devam etti. 4 Ağustos’ta Cezayir’de olması gereken gemi ile son temas 29 Temmuz’da Dover Limanı’ndan geçtiği sırada kuruldu.
INTERPOL ÇOK GEÇ KALDI
3 Ağustos’ta devreye giren Interpol, Dover limanı yetkililerini uyararak, geminin kaçırıldığı ihbarında bulundu. Geminin izinin en son Fransa’nın Brest limanı açıklarında saptandığı, o tarihten bu yana ise haber alınamadığı belirtildi. Geminin bulunması için seferber olan Avrupa ülkeleri, Dover limanıyla temas kurulduğu sırada korsanların hâlâ gemide olduğu, hatta konuşmayı yapan kişinin de korsan olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Rus donanması geminin bulunması için Karadeniz’den savaş gemilerini bölgeye gönderirken, Portekiz, İngiltere ve Fransa da kendi arama faaliyetlerini sürdürüyor.