Kruvaziyer turizmi için çözüm yolu aranıyor
2017 yılının ilk yarısında kruvaziyer turizminin yaşadığı yüzde 58’lik daralma geçimini bu yollar elde edenler için sıkıntılara yol açtı.
Ülkemizde özellikle Kuşadası gibi liman kentlerinde önemli bir gelir kaynağı olan kruvaziyer turizmikısa bir süre içerisinde yüzde 58 oranında daralma yaşadı. Bir önceki yılın aynı döneminde 286 bin turistin ağırlandığı bu yöntem ile 2017 yılında ülkemize gelen turist sayısı 118 binlerde kaldı. Amerika ile yaşanan vize krizinin ardından ise dünyanın en önemli kruvaziyer markalarından birinin siyasi belirsizlikleri mazeret göstererek Türk limanlarını programlarından çıkarmaları bölge esnafının kara kara düşünmesine neden oluyor.
Turist Başına 30 Dolar Destek Ödeniyor
Ülkemize kruvaziyer gemiyle 750 ve üzerinde turist getiren A grubu seyahat acentaları kişi başına 30 dolarlık bir teşvik alıyor. Devlet tarafından verilen bu teşvik sorunların çözülebilmesi için yeterli değil. Bu alanda yatırım yapanlar özellikle sigorta sorununun çözülmesinin teşvikten çok daha önemli olduğunun altını çiziyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan gelişmeler nedeni ile Türkiye’de tatili gelen kruvaziyer turistleri sigorta kapsamından çıkarılmıştı. Bu nedenle 800’den fazla gemi Türk limanlarına uğramayı bıraktı.
Efes ve İstanbul En Çok İptal Yaşayan Yerler
2018 yılının kruvaziyer turizmi açısından ölü bir yıl olarak geçeceğini belirten Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, sigortasız gemi ve yolcunun ülkemize uğramasının beklenemeyeceğini dile getirerek bu konuda özellikle Efes ve İstanbul’da önemli kayıplar yalandığını dile getirdi. Bu konuda hükümete önemli görevler düştüğünü belirten Bayındır, hem limanların bakımı hem de liman ücretlerinin yeniden değerlendirilmesi ile birlikte sigorta şirketlerinin Türkiye’ye uğrayan gemilere bu şekilde baskı yapmasının engellenmesinin devletin görevi olduğunu dile getirdi.