Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
İskenderun Körfezi’nde 1. Dünya Savaşı’ndan kalma 2 gemi bulundu
Batık gemiler, İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinin araştırma gemisi İSTE 1’le Denizcilik Meslek Yüksekokulunun körfezde yaptığı eğitim ve araştırma çalışmaları esnasında tespit edildi.



İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Necdet Uygur, batıkların İngilizlerin gözlem ve istihbarat amacıyla kullandığı "HMY Zaida" isimli yat ve Fransız mayın tarama gemisi "Pavot" olduğunu, batıklarla ilgili görüntüleme ve araştırma çalışmaların sürdüğünü söyledi.



İSTE 1 araştırma gemisi ile uygulama dalışları esnasında 3 öğretim görevlisi ve 15 öğrenciyle körfezde bazı batıklara denk geldiklerini belirten Uygur, “Bunların içerisinde bazı bulgular vardı. Kömürlü gemilerdi bunlar. Pavot’un üzerinde top yaraları gördük. Bu da askeri gemi olduğunu teyit ediyor. Öğrencilerimiz ile birlikte daha detaylı araştırma yapmak için gemilerin içerisine indik ve bunları görüntülemeyi başardık. ’Zaida’ Birinci Dünya Savaşı’nda daha çok istihbari çalışmalar yapan bir gemi, ’Pavot’ ise denize bırakılan tonozlu mayınları kesip çıkarmaya yarayan bir gemiymiş. Bunlar İskenderun Körfezi’ndeki çalışmaları sırasında bazı kaynaklarda bunların Türk topçu bataryaları tarafından batırıldığı söylense de, diğer kaynaklarda Alman denizaltıları tarafından batırıldığı söylenmektedir” dedi.



Gemilerin İskenderun Körfezi açıklarında, bir diğerinin ise Yumurtalık sahillerine yakın bölgede bulunduğunu söyleyen Uygur, iki gemi arasında 10 deniz mil mesafesi olduğunu belirtti.




Uygur, “İngiliz Zaida 350 GRT Buhar İstimli direkli yat, 50 metre boyunda 8 metre genişliğindeydi ve kraliyet yat filosuna aitti. Batık 22 metrede, yöre balıkçıları tarafından da direkleri kesilmiş bir biçimde dipte yatmaktadır. Fransız mayın tarama gemisi 30 metre derinlikte tek parça halinde arka kısmı kuma gömülü ama tek parça olarak durmaktadır. Boyu 34 metre eni ise 6.5 metredir” diye konuştu.



Uygur, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak destek ve izinlerle uzmanlar ile birlikte daha detaylı ve kesin bilgiler alınacağını söyledi.






Kaynak: CnnTürk
Eklenme tarihi: 06.12.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 REKA Denizcilik
 CANBAZ Denizcilik
 LİDER Gemi işletm..
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 DENAŞ Deniz Nakli..
 CSR Denizcilik Sa..
 CATONI Deniz İşle..
 GÜLCEM Denizcilik..
 C-M Denizcilik
 DİNÇ denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim