Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Kasım 2024
Haber
Anket
HAVELSAN: İnsansız savaş botları geliştirilmesi üzerine çalışma yapıyoruz
Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, kara, hava ve deniz araçlarının insansız olmasının kaçınılmaz olduğunu, insansız kara ve hava araçlarının denemelerinin başladığını belirterek, "Gemiler neden insansız olmasın? Biz HAVELSAN olarak insansız savaş botları geliştirilmesi üzerine küçük çaplı bir çalışma yapıyoruz aslında." dedi.



Uluslararası Denizcilik Zirvesi kapsamında "Denizcilikte Dijital Dönüşüm" başlıklı oturum düzenlendi.

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany'nin moderatörlüğünde düzenlenen oturumda konuşan Atalay, üretim teknolojilerinin bilişim teknolojileriyle entegre hale getirilerek etkinliğin ve kalitenin artırılması yönündeki çalışmaların tersanelerde de başladığını söyledi.

Dijital teknolojilerin kullanılmasıyla tersanelerin akıllı hale getirilmesi konusunda ülkede ve dünyada ciddi çalışmalar yapıldığını dile getiren Atalay, bunun verimliliği, kaliteyi artırdığını bildirdi.

Atalay, gemilerin akıllı hale getirilmesi konusuna değinerek, şöyle devam etti:

"Geleneksel gemilerde ne kadar dijital teknoloji kullanılıyor bilmiyorum ama biz bütün savaş gemilerinin son derece akıllı olduğunu söyleyebiliriz. İçindeki tüm sensörler, silahlar, makine, teçhizat yazılımlar tarafından etkin bir şekilde yönetiliyor. Gerçekten savaş gemileri çok akıllı ve mevcut teknolojilerin hemen hepsinin kullanıldığı gemiler haline gelmiş vaziyette. Bunun artarak devam edeceği aşikar."

Atalay, gemilerde, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, geminin arızalanmadan uyarı vermesi, dijital navigasyon gibi dijital sistemlerin kullanılmaya başlandığını aktardı.

"Gemilerde artık geniş bant internet de kullanılmalı"

Atalay, liman hizmetlerinin daha verimli yapılması, liman güvenliği, gemicilikte gümrüklemeyle ilgili tek noktadan verilmesi gibi işlemler için dijitalin önemli olduğunu ve bu alanlarda dijital teknolojinin kullanılmaya başlandığını söyledi.

Savunma alanında dijitalleşmeyi "ağ destekli yetenek" şeklinde tanımladıklarını dile getiren Atalay, "Bugüne kadar genellikle dar bant telsiz haberleşmesi kullanılıyor denizcilikte. Ancak artık gemilerimizde geniş bant internet bağlantılarının sağlanması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Atalay, zirve kapsamında düzenlenen oturumlarda bazı sektör temsilcilerinin insansız deniz araçlarının olacağına inanmadıkları yönündeki sözlerini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Siz inansanız da inanmasanız da dünya buraya gidiyor. Her türlü kara, hava, deniz araçlarının insansız olması kaçınılmaz. En son insanlı savaş uçağının F35 olacağı söyleniyor. Bundan sonraki bütün savaş uçaklarının insansız olacağı açık. Bütün planlar bu yönde. Kara araçları da başladı zaten Kaliforniya'da insansız araca ehliyet alınmış. Hava araçları başladı. İnsansız hava taksilerin denemeleri başladı. Gemiler neden insansız olmasın? Biz HAVELSAN olarak insansız savaş botları geliştirilmesi üzerine küçük çaplı bir çalışma yapıyoruz aslında."

"Denizcilikte veriler tek bir sistemde toplanacak"

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, konuşmasında gemi takip ve izleme sistemlerinden bahsetti.

Gemi takip ve izleme sistemlerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kullanıldığını dile getiren Ünüvar, denizdeki emniyetli gemi akışını takip için bu sistemin kullanıldığını bildirdi.

Sistemin, deniz kaza ve risklerininin azaltılmasında büyük önem arz ettiğini dile getiren Ünüvar, gemi yük ve hareketlerinin de takibini yaptıklarını, yasadışı avcılık ve göçlerin sistem sayesinde engellendiğini anlattı.

Ünüvar, sistemlerin yerlileştirmesi çalışmalarından bahsederek, limanlara gelen ve giden gemilerin ne yapacaklarına dair bildirimlerin hızlanması için belli standartlar getirdiklerini bildirdi.

Durmuş Ünüvar, "Şu an yürüttüğümüz, temmuz ayında yürürlüğe girmesi beklenilen proje ile veriler tek bir noktadan toplanacak. Burada toplanılan veriler ilgili kurumlar tarafından hangi bilgi lazımsa çekilecek. Büyük kolaylıklar getireceğini düşünüyoruz." dedi.




Kaynak: Akşam
Eklenme tarihi: 19.03.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CHEMTANKERS Shipp..
 SANTRA Denizcilik..
 BERGEN Denizcilik
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 İSKOLDEN A.Ş.
 BARBAROS Yatçılık
 SERVER Denizcilik..
 SMARİNE Elektrik
 THH Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim