Dümen tutmanın püf noktaları
Mesleği denizci olmayanlar gemiyi hep kaptan kullanır sanırlar, halbuki geminin dümeninde daima gemici olur. Değerli arkadaşlar dümen tutmak gemideki en zor ve sorumluluğu en ağır görevlerden biridir, dümen tutarken yapılacak yanlış geminin ve içindekilerin sonu olabilir. Yönetim her ne kadar kaptanda ve pilotta olsa bile onların da insan olduğunu ve dünyada bir tek insan hatalarının önüne geçilemediği gerçeğini unutmayın.
Dümende iseniz aşağıdaki konulara mutlaka dikkat etmenizi öneririm;
1. Şayet gemi limandan kalkmak üzere ya da demirini vira ediyorsa dümeni iskele ve sancak alabanda yapıp çalıştığına emin olun.
2. Cep telefonunuzu sessize alıp cebinize koyarsanız gelen her aramada telefonun titreşimi dikkatinizi dağıtır, ayrıca cep telefonunun yaydığı sinyaller manyetik pusula, cayro, radar, gps gibi cihazların doğru çalışmasını etkiler ve bir anda elin ayağına dolaşır telefonunu mutlaka kamaranda bırak.
3. Dar kanallarda ve boğaz geçişlerinde elinden geldiği kadar pusulayla seyir yapma kerteriz alıp git.
4.Dar kanallarda karşından gelen gemiyle yanyana geçerken iki gemi arasındaki ezilen su iki gemiyi hızla birbirine çeker ve kısa sürede savrulursun hazırlıklı ol panikleme.
5. Sert akıntılarda örneğin sancak 10 la gemi anca viyalıyor kaptan durumun farkında olmayabilir, iskele 10 komutu verebilir ve gemi süratle iskele yönüne savrulur, kaptana geminin sancak 10 la viyaladığını belirt.
6. İstanbul boğazında seyrederken gemiyi elinden geldiği kadar dümene 5 dereceden fazla basmadan viyala böylece sert sulara kapılmazsın.
7. İstanbul boğazı geçişlerinde kandilli’de birinci boğaz köprüsü altında kız kulesi önünde çok dikkat et akıntının en sert olduğu yerlerdir, gemi mutlaka savrulur erken tedbir al.
8. Gece şamandıra seyiri yaparken tüm şamandıralardan kerteriz alma kafan karışır. İskele sancak ilk iki sıra şamandırayı orta kanal geç.
9. Şamandıra seyirlerinde karşından gemi geliyorsa pilot ya da kaptan emriyle dümeni sancağa ya da iskeleye kırarken çok dikkatli ol. Şamandıralardan bir kaç metre çıkman demek geminin karaya oturması demektir.
10. Yabancı ülkelerde pilotlar alkollü olabiliyor farkına varınca kaptanı uyar.
11. Kaptanla pilotun gözünden kaçan gemi ve tekneler mutlaka olabiliyor. Rotanda seyreden tüm gemi ve tekneleri kaptana belirt.
12. Pilotla kaptan sohbete dalıyor, onları dinleme çünkü o an telsizden çağrı yapan trafik kontrolü duymayabiliyorlar. Dikkatini rotana ve telsize ver.
13. Dümen tutarken soğuk kanlı ol, akıllı ol, satranç oynar gibi bir kaç hamle öteyi gör senin soğuk kanlılığın kaptana daha az hata yaptırır.
Pruvanız neta olsun.
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ