|
Üye girişi
|
|
Menü
|
|
İçerik
|
|
|
|
Dünyada Denizcilik Eğitimi
Dünya genelinde denizcilik eğitimi veren belli başlı kurumlar;
1.ABD, California Maritime Academy (CMA)
2.ABD, Kennesaw State University
3.ABD, Maine Maritime Academy
4.ABD, Massachusetts Maritime Academy (MMA-Mass)
5.ABD, Merchant Marine Academy
6.ABD, State University of New York
7.ABD, Texas A&M University at Galveston (TAMU)
8.ALMANYA, University of Applied Sciences OOW,Department of Maritime Studies
9.ALMANYA, Wismar University (Hochschule Wismar), University of Technology, Business and Design (WU-UTBD)
10.AVUSTURALYA, Australian Maritime College
11.AVUSTURALYA, Kangan Batman TAFE
12.AVUSTURALYA, University of New England
13.BELÇİKA, Antwerp Port Training Centre
14.BELÇİKA, Ghent University
15.BELÇİKA, University of Antwerp
16.BULGARİSTAN, Nicola Y. Vaptsarov Naval Academy (NYVNA)
17.ÇİN, Dalian Maritime University (DMU)
18.ÇİN, Jimei University (JU)
19.ÇİN, Shanghai Maritime University
20.ÇİN, Tianjin University of Tecnology
21.FİNLANDİYA, Satakunta University of Applied Sciences (SUAS)
22.FRANSA, Ecole Nationale de la Marine Marchande de Marseille (ENMM)
23.GÜRCİSTAN, Batumi State Maritime Academy (BSMA)
24.HIRVATİSTAN, University of Rijeka, Faculty of Maritime Studies (UR-FMS)
25.HOLLANDA, Maritime Institute Willem Barentsz of the Northern Univ. of Professional Education
26.İRAN, IRISL Maritime Training Institute
27.İSPANYA, Faculty of Nautical Studies, Polytechnic University of Catalonia (FNSPUC)
28.İSPANYA, University of Cadiz, Facultad De Ciencias Nauticas (UCFCN)
29.İSPANYA, University of Cantabria - Escuela Tecnica Superior de Nautica (UC-ETSN)
30.İSVEÇ, World Maritime University
31.JAPONYA, Kobe University Faculty of Maritime Sciences
32.JAPONYA, Tokyo University of Marine Science and Technology
33.KANADA, Fisheries and Marine Institute of Memorial University of Newfoundland
34.KORE, Korea Maritime University
35.KORE, Mokpo National Maritime University
36.MISIR, Arab Academy Science and Technology and Maritime Sport
37.POLONYA, Gdynia Maritime University (GMU)
38.POLONYA, Szczecin Maritime University (SMU)
39.ROMANYA, Constanta Maritime University (CMU)
40.RUSYA, Admiral Makarov State Maritime Academy
41.RUSYA, Admiral Ushakov Maritime State Academy
42.RUSYA, Baltic Fishing Fleet State Academy (BFFSA)
43.RUSYA, Far Eastern State Technical Fisheries University
44.RUSYA, G.I. Nevelskoy Maritime State University
45.RUSYA, Kiev State Maritime Academy (KSMA)
46.RUSYA, Maritime State University
47.SİNGAPUR, Singapore Polytechnic
48.TURKEY, Istanbul Technical University
49.TURKEY, Dokuz Eylul University, School of Maritime Business and Management (SMBM)
50.TURKEY, Karadeniz Technical University, Maritime faculty
51.U.K., Cardiff University
52.U.K., Glasgow College of Nautical Studies
53.U.K., Liverpool John Moores University (LJMA)
54.U.K., Southampton Solent University (SSU)
55.UKRAYNA, Odessa National Maritime Academy (ONMA)
56.VİETNAM, University of Transport in Ho Chi Minh City
57.VİETNAM, Vietnam Maritime University
Gelişmiş ülkeleri incelediğimizde, bu ülkelerin denizcilikte ileri gittiklerini, ekonomilerinin denizcilikten en fazla katkıyı sağladığını ve denizciliği bir kültür olarak benimsediklerini görmekteyiz. Bu gibi ülkelerde amatör denizcilerin sayısının da çok olduğunu, amatör denizcilik kültürünün küçük yaşlardan itibaren topluma yerleştiğini görmekteyiz.
Daha önce de belirtildiği gibi bütün dünyada artan ticaret hacmine bağlı denizyolu taşımacılığına olan talep, gemi siparişlerini artırmış ve buna bağlı olarak ihtiyaç duyulan gemiadamı sayısı da artmıştır. Bugün NYK (Japon Denizcilik Şirketi) Filipinlerde bir denizcilik okulu açmıştır. Filipinlerde bulunan bu denizcilik okulunda ders vermeleri için Japon Denizcilik Okullarında bulunan Öğretim Kadrolarını uçaklarla Filipinler’e taşınmaktadır. Öyle ki yapılan programlarla birer haftalığına veya birkaç günlüğüne ders vermeye giden pek çok Japon Denizcilik Eğitim Kurumları Elemanları bulunmaktadır. Bu Japonya’da üzerinde çok durulan ve itina ile yaklaşılan bir konudur.
Japonya’da edinilen bilgiler ışığında 2000 gemi siparişi veren Japon şirketlerinin 16000 zabite ve bunun en az iki katı yani 32000 tayfaya ihtiyacı bulunmaktadır ve bunu 5 yıl gibi bir sürede tamamlamalıdırlar. Gemilerin çoğunun LNG-LPG olması sebebi ile verilecek eğitim ile Buhar Türbinli veya Gaz Türbinli ana makinesi olan gemilerde çalışacak gemiadamlarının eğitilmesi gerekmektedir. LNG-LPG gemilerinde çalışacak olan Makine Zabitlerini de yetiştirmek zorunda olan Japonya’da Buhar Türbinli Makineler konusunda 2 adet Profesör vardır. Bu konudaki Profesör sayısı dünyada 4’dür.
Japonya içinde bulunduğu durağan ekonomiden kurtulmak için sürekli programlar yapmakta ve çalışmaktadır. Kendi vatandaşlarından Japon gemilerinde çalışan sayısı %5 dir. Geri kalan %95 Filipinli’dir. Bugün itibari ile Japonya’da denizde çalışmayı tercih etmeyen bir nesil vardır. Çünkü yaşam standartları yüksektir. Denizcilik şirketlerinin de artık tercihi yabancı personeldir çünkü uluslar arası taşımacılık piyasasında rekabet edebilmeleri için düşük ücretle gemiadamı çalıştırmak zorundadırlar. Japonya izole ve enerjiye ihtiyacı olan bir ülkedir. Bütün hammaddeler dışarıdan gelir ve bu da maliyetlerin yüksek olmasına sebep olur. Filipinli gemiadamları tercihi Japon denizciliğini günümüzde kurtarmaktadır.
Japonya ayrıca bugün Japon vatandaşı kılavuz kaptan bile bulamamaktadır. Japon limanlarında veya kanallarında gemileri yanaştıracak veya geçişlerine yardımcı olacak kılavuz kaptanı bulamama sıkıntısı yaşamaktadır. Yasalarında değişikliğe giderek yabancı uyruklu kılavuz kaptan çalıştırılması ile ilgili düzenlemeler yapmaktadır.
Japonya denizcilik eğitiminde yeni bir düzenleme yapmıştır ve 4 yıl süreli lisans eğitimi veren fakülteler ile 2-3 yıl süreli kolejleri (Ülkemizdeki Meslek Yüksek Okulu) birbirinden ayırmıştır. 4 yıl eğitim veren lisans bölümlerinde mezun olanları şirketlerde beyin takımı olarak istihdam etmekte, 2-3 yıl eğitim veren kolejlerin denizcilik bölümlerinden mezun olanları gemilerde gemiadamı olarak istihdam etmektedir. 4 yıl eğitim alan denizcilik fakültesi mezunu doğrudan şirketlerde çalışmaktadır. Kısaca Japonya denizcilik eğitiminde zabit veya kaptan gemiadamı yetiştirme konusunda kolej tipine dönmüştür. Bu tip eğitim sistemi İngiliz tipi olarak adlandırılıyor. ABD’de ve İngiltere’de zabit sınıfı gemiadamı eğitimleri kolejlerde verilmektedir. Lisans mezunları ise yönetici veya yönetici adayı olarak eğitilmektedir. Çünkü gemiadamı sınıfı bir teknik eğitim gerektirir ve meslek eğitimini içerir, akademik bir yapı içermez. Akademik yapı lisans eğitimi ile öğrenciye kazandırılır.
AB (Avrupa Birliği) içerisindeki üye ülkeler de denizcilik eğitimi konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. AB daha farklı bir çözüm bulmuştur. Denizcilik eğitimi veren ülkeler ve önemli denizcilik okulları güçlerini birleştirerek bir birlik kurmuşlardır. Hangi eğitim kurumu hangi hususta uzman ise veya daha iyi donanıma sahipse eğitimi üsleniyor ve gerekli olan insan gücünü tesis ediyor. Burada en önemli husus ihtiyaçların ellerindeki imkanlar ile giderilmeye çalışılmasıdır. Bu konuda öncülüğü yapan Almanya’dır.
Büyüyen Çin yıllar evvelinden bugünleri görmüş ve bugünkü ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 3500 öğrenci aldığı Dalian Maritime University’i kurmuştur. Günümüzde uzak doğuda Filipinli gemi adamlarının yerine artık Çinli gemiadamalarının geçeceği telaffuz edilmektedir. Pek çok denizcilik şirketi artık Çinli gemiadamı çalıştırmayı ekonomik görmektedir. Çin dünya ticaretinin merkezi olma gerçeğinin yanında dünya deniz yolu ticaretinin de merkezi haline gelmektedir.
SORUNLAR
Dünya üzerinde var olan denizcilik okullarının yaşadığı sorunların başında ülkemizde olduğu gibi "eğitmen kadrosu bulamama" gelmektedir. Denizciliği uzun yıllardır yapan ve çevre şartları sebebi ile zorunlu olarak denizden faydalanmak durumunda olan Japonya, Avustralya, ABD, İngiltere, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde bu sıkıntılar çok daha azdır. Gerçek anlamda bahsi geçen bu ülkelere uzun yıllardır sahip oldukları denizcilik sektörü, istedikleri donanımlı insan gücünü vermektedir. Yakın bir zamanda ise bu ülkelerin bir kısmını çok daha büyük sıkıntılar beklemektedir. Bu ülkelerin denizde çalışmayı tercih etmeyen vatandaşlarından dolayı gemiadamı bulma konusunda dışa bağımlı hale gelen deniz taşımacılığı şirketleri artık yabancı personelle çalışmaktadır. Önce gemiadamı yapısı değişen denizcilik şirketlerinin kısa bir süre sonra şirket çalışanları da değişecek ve hatta hemen ardından beyin takımları da değişecektir. Ülkelerin kılavuz kaptan, pilot kaptan bulma hususunda yaşadıkları sorunlar gün yüzüne çıkmakta ve yabancı uyruklu kılavuzların söz konusu olacağı günler gelmektedir. İşte bu noktada her zaman söylenen "Denizciliğin milliyeti olmaz!" sözü gerçek hayatta daha etkin bir şekilde hissedilecektir.
Değişen şartlara ve yukarıda bahsedilen durumlara rağmen ülkeler ellerinde bulundurdukları kontrolü kaybetmek istememektedirler. Özellikle denizcilik şirketlerinde ve resmi kurumlarında kendi vatandaşlarını çalıştırmaktadırlar. Bunlar dışında kalan çalışanları taşeron olarak kullanmaktadırlar. Bu yüzden gelişmiş olan ülkelerde beyin takımlarını oluşturan eğitim kurumları lisans eğitimi veren kurumlar olarak düşünülmekte ve ülke amaçlarına göre politikalar üretilmektedir.
Zeki YAŞAR yasarzeki@hotmail.com
Kaynak: Araştırmalar, Gözlemler Eklenme tarihi: 4.04.2009
Bu yazı 23471 kez okunmuştur
|
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ
|
|
|