Denizcilik Mesleğinde ve Gemi İçinde Personel Motivasyonu
Şirket-kaptan, kaptan-zabitler ve kaptan&zabitler-personel arası diyaloglar, tüm gemilerde olduğu gibi özellikle, toplam personel sayısı sekiz kişi gibi az olan gemilerde bunun önemi daha da büyük ve ciddidir.
Personelin moralini yüksek tutabilmek, şartlar gereği, her zaman mümkün olamasa da eğer ve özellikle gemi-şirket arası politika ve yardımlaşma, yerinde ve pürüzsüz yürütülüyorsa, normal olarak seferler ve gemi içi işler her ne kadar yoğun ve bunaltıcı olsa da, personelin moral ve motivasyonunu mümkün olduğunca yüksek tutmak, olasıdır.
Ama motivasyon sadece manevi olarak düşünülmemeli ve bu manevi katkılara destek olacak maddi imkanlar ve kolaylıklar da sağlanabilmelidir. Bu maddi kolaylıkları ve imkanları sağlayacak tek merkez de şüphesiz şirket & armatördür.
Bir gemi kaptanının, personele verebileceği ve personelin de en öncelikli saydığı tek ve bence en önemli motivasyon, limanlarda, ihtiyacı olan birine vereceği, -avans- dediğimiz, alacaklı olduğu maaşının % 30 una kadar, bulunduğu ülkenin döviz cinsiyle verilen, harçlıktır. Hele bir de henüz alacağı maaşı hak etmemiş bile olsa, acil ihtiyaç hissettiğinde kendisine verilecek avans olursa..! Ya da, eğer sigara içiyorsa, yaptığı her bir extra iş için & fazladan çalışma için, her zaman olmasa bile, arada bir, 1 ya da 2 karton sigaradır… işte en büyük motivasyon bence budur..! Bunları, bir gemi kaptanının personeline karşı rahatça ve hesap vermeksizin uygulayabiliyor olması, bir gemi kasasında zor günler için ve daima bulunduracağı bir miktar - nakit para- da, ya da -ikramlık sigara- da, kaptanı motive edici en iyi ve en güzel, hatta gururlandıracağı bir durumdur..!
Denizde çalışan birini, yaptığı bir işe motive edebilmenin en kolay ve en başarılı yolu, onu, önce kendi sorunlarından uzaklaştırıcı bazı tedbirler almakta yatar.
Denizde çalışan birini, yaptığı ya da yapacağı bir işe motive edebilmenin şifresi, kafasının rahat olmasında, geride bıraktığı ailesinin ve / veya sevdiklerinin huzurlu olduğunu bilmesini sağlamakla çözülür..!
İşte bunu bir gemi kaptanı sağlayabiliyorsa, o gemi içinde her türlü yapılan en zor işler ve geçmişte sıkıntı yaratmış ya da olmuş olan olaylar bile, görmezlikten gelinir, hoşgörüyle karşılanır bazen de, hiç olmamışçasına unutulur gider..!
Bana göre ve bilinen odur ki; bir insanın, karşısındakini iyi tanıyabilmesi ve onu motive edebilmesi için bile, önce kendi sıkıntı ve saplantılarından arınması gerekir..!
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ