Gemicilikte Tercihler
Doksanlı yılların sonu ve ikibinli yılların beşinci yılına kadar deniz ticaret filomuz en az ikinci el, çoğu da onbeş yaşın üzerinde gemilerden oluşmakta idi. Allah'a şükür yaşadığımız günlerde, uluslararası denizcilik regülasyonlarının düzenlenmesinde etkili, gelişmiş ülkelerin limanlarına giremedikçe deniz ticaretinde beklenen verimliliğin sağlanamayacağını farkeden idaremiz ve armatörümüz süratle yeni ve/veya iyi kondisyonda filolar kurma çabası içine girmişlerdir.
Her gemici yeni veya kondisyonu iyi bir gemide çalışmayı arzu eder. Ancak halen ticaret filomuzda bahse konu düşük kondisyonlu gemilerimiz mevcuttur. Ülkemizde ve sektörümüzdeki işsizlik Kuzey ve Orta Afrika, Orta Doğu'daki olumsuz gelişmelerle de gittikçe artmaktadır. Bu bakımdan gemicimizin iyi gemide çalışma tercihleri sadece gemiciye zaman kaybı dışında hiçbirşey kazandırmamaktadır. Diğer taraftan özellikle deniz tecrübesi yetersiz olan gemicilerimizin, bu tür gemilerde çalışmaları onlara hiçbir eğitim kurumunun veremeyeceği tecrübe, bilgi, beceri, sabır, kendine güven ve zorluklarla mücadele yeteneklerini kazandırır. Oldukça yorucu olmasına rağmen her gemide rahatça çalışma kabiliyetini edinmeyi sağlar.
Geminin yaşı ve genel kondisyonu ne olursa olsun liman otoritelerinin ve idarenin yetkili kurumlarının onayı olduğu sürece seferine çıkacaktır. Ancak deniz ve boğaz/kanal geçişlerinde, yükleme/tahliye, yakıt ikmal, ballast operasyonlarında çok dikkatli olmak, iş bölümü ve devamlı takibini yapmak, beraber çalışılanları devamlı gözetmek, müteakip olasılıkları gözönüne alarak zamanında ve yerinde ilgilileri uyarmak gereklidir. Hayırlı ve sağlıklı günler dileğimle.
Uykpt/Yaşar DERİN
Yaşar Derin
Eklenme tarihi: 6.05.2011
Bu yazı 3205 kez okunmuştur
|
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ