Denizcilik Okulları
02.03.2005 tarihinde TBMM tarafından çıkarılan Denizcilik Okulları hakkında ihtiyaç olan Uzak Yol Vardiya Zabiti yetiştirme hakkının Armatörlere verilmesi hakkındaki oturumu dikkatle ve hassas olarak dinledim ve takip ettim.
Sorular
1. Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var mı?
2. Böyle bir ihtiyaç var ise bunun çözümü ihtiyaç duyulan meslek grubunu armatörlerin yetiştirmesi midir?
3. Madem ki yetersiz zabit ve kaptanlar var, bu ihtiyacı devletin kurduğu ve kuracağı okullarda kontenjanların arttırılması veya İMO’nun istediği standartları sağlamış oldukları halde bizzat mevcut okullar halledemez mi?
4. Peki bu düzenleme var olan meslek grubunda birkaç yıl sonra ayrımcılık yapılmasına engel olmak için bir düzenleme içeriyor mu?
5. Mevcut üniversitelerin yetiştirdiği zabitler ileriki yıllarda karşılaşma ihtimali yüksek olan işsiz kalma, iş bulamama tehlikesine karşı yalnız ve devlet tarafından haksızlıkla karşı karşıya bırakılmamışlar mıdır?
6. Armatörlerinin isteklerini derhal ve hemen yerine getiren hükümet kendi devletin kurduğu ve planlamasını ,alt yapısını oluşturduğu okullarından mezun olan bizim gibi denizcilere ceza mı kesmek istiyor?
7. Bu olay daha önce de yaşandı ve onun sürecinde şu anda perişan ve sahipsiz durumda olan denizcilik sektörü sadece armatörlerin midir?
8. Zabit maaşlarını 700 dolara kadar indireceğiz diyen bir armatörün istekleri doğrultusunda kanun çıkaran bir hükümet seçim sonucunda %26 ile %74 lük seçmene ve 75 milyonluk ülke vatandaşlarına yaptığı bu işin doğruluğunu nasıl ve hangi mantıkla savunuyor?
9. Denizciliği diğer bütün mesleklerle bir mi zannediyorsunuz?
10. Bir denizcinin ne şartlarda ve ne durumda çalıştığını biliyor musunuz ki bu sektöre faydalı olacağını iddia ettiğiniz khk yi çıkarıyorsunuz?
11. Amaç devlet üniversitelerinden mezun olan zabitlerin ve kaptanların daha da az maaşa çalışabilen alternatiflerini yaratmak değil de nedir?
12. Madem ki Solas’a uygun olarak bu hakkı istiyor armatörümüz, neden ITF’e uygun ve üye olabilen denizciler istihdam etmek için gerekli adımları atmıyor? Bu AB standartı değil mi?
13. İşine geleni istemek ve kabul ettirmek doğru da işine gelmeyeni kabul etmemek doğru mu?
14. Birer denizcilik sektörü elemanı olan Denizcilik müsteşarı ve Ulaştırma bakanı bu kanunu nasıl içlerine sindiriyor?
15. Bu meslek artık yapılmaması gereken bir meslek haline gelmiştir, Devlet üniversiteleri mezunları istenmemektedir. Çünkü koyun değillerdir. Koyun olmamanın cezası devlet ve hükümet eliyle mükafatlandırılıyor mu!?
YORUM
Genel
1994 lü yıllarda 2 yıllık okullar açıp bu sektörün maaş ortalamalarını düşürmek amacıyla başlayan, 2000 li yıllarda durdurulmaya çalışılan süreç AKP hükümeti ve milletvekilleri kullanılarak tekrar devam ettirilmeye çalışılıyor. Benim okula başladığım 1996 yılında mezun olan bir zabitin aldığı aylık maaş 2250 dolar iken 2000 yılında mezun olduğumda 800 dolar maaşla çalışan arkadaşlarımı hatırlıyorum. Hala 800 dolar 1000 dolar maaş alan zabitler var. Bu maaşlar karada yaşayan biri için cazip ve değer görülebilir. Ancak denizde çalışmadan alınan bu meblağın hiçbir şeyi ifade etmediğini anlamak mümkün değildir. Denizde bütün imkanlardan ve hayat standartlarından mahrum olarak ,biriktirip emekliliğine doğru bir iş kurup karaya dönme hayali kuran denizci, neredeyse asgari ücretle çalıştırılmak isteniyor. Madem ki 4 yıl fazla, 2 yıl bu mesleği yapmak için yeterli bir eğitim süresi, neden 4 yıllık fakülteleri kurdunuz?
Sonuçta bu süreç devam ediyor. Zaten can çekişen, sahipsiz, perişan olan denizcilik mesleği daha da kötü durumlara sürüklenecektir. Belki de bu ülkede Denizcilik bakanlığının olmamasının nedeni Türk armatörüdür? Devletine vergi vermemek için gemisinin kıçına yabancı bayrağı çeken Türk donatanı daha az vergi vermenin telaşından kendi denizcisini düşünemez.
Başka bir meslekle karşılaştıralım, tıp okuyan bir öğrenci 6 yıl okumalıdır ve uzman olmak istiyorsa en az 2 en çok 6 yıl daha okumalıdır. Şimdi siz bir khk (kanun hükmünde kararname) çıkarın ve deyin ki ‘sağlık meslek yüksek okullarının ve dengi okullarının mezunları da TUS’a girebilirler ve uzman olabilirler. Yapın bakalım neler olacak. Karşınızda ne bulacaksınız.
Daha başka bir örnek vereyim 4 yıllık Hukuk fakülteleri var ve bu fakülteler Avukat, Savcı, Hakim yetiştiriyor. Şimdi bir kanun daha çıkarın ve deyin ki ‘Adalet Meslek Yüksek Okulları mezunları da Avukat, Hakim, Savcı olabilir.’ Yapın bakalım karşınızda ne göreceksiniz. Ne ile karşılaşacaksınız. Böyle bir şey olabilir mi? O halde okumanın, eğitim almanın veya daha fazla okumanın anlamı nedir?
Bir örnek daha, İşletme veya İktisat bölümü Lisans mezunları SMM (serbest muhasebeci mali müşavir), YMM(yeminli mali müşavir) olabilirler ve deyin ki siz biz bir kanun daha yaptık ve 2 yıllık işletme önlisans mezunları da bu sınavlara girebilir ve SMM-YMM olabilir deyin. Deyin de boyunuzun ölçüsünü alın. Bakalım ne ile karşılaşacaksınız.
Özel
Şu anda ülkemizdeki bütün denizcilik firmalarında yüzlerce ,binlerce 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları var, çalışıyorlar. Onlar kendilerinin de diğer mezunlar gibi aynı olduklarını düşünebilirler.
4 yıllık Lisans mezunları için ‘bu işi yapamıyorlar ve kendilerine kulp arıyorlar’ diyebilirler. Ama Meslek Lisesi mezunlarına da aynı haklar verilsin ve onlar da çalışmaya aynı yerden başlasınlar, o vakit bu yazılanları hatırlayacaklar ve bizden daha fazla rahatsız olacaklar. Bunun olmayacağını kimse garanti edemez.
Ama sanmayın ki mevcut 4 yıllık fakülte mezunları ve bu okulları yöneten üniversite görevlileri olayların farkında değildir. Belli bir seviyenin üzerindeki insanlar bu sorunun içerisinden bizleri çıkaracak çözümü bulmuşlardır. Artık Lisans mezunu Güverte mezunu olmayacaktır.
Önümüzdeki yıllarda 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu veya belli kurslardan mezun olan arkadaşları pek çok sorun beklemektedir. Sahibi olmayan bir sektörün çalışanları ezilecek ve daha çok ezileceklerdir. Düşük eğitim seviyeli bir sektör malesef kullanılacaktır. Çünkü, bu sektörün sahipleri olması gereken kurumlar vahim durumdadır. Sizler kendi mesleğinize ve işinize saygı gösterecek ve de sahip çıkacaksınız ki zorluklara karşı başarılı olabilesiniz. Bir an önce kendinize çeki düzen vermenizi umuyorum. Zaman kaybetmeden sahip çıkmalısınız işinize. Çünkü terazinin kefesi sizin tarafa değil diğer tarafa tartmaktadır. Eninde sonunda bu meslek dalı bir dengeye ulaşacak, amacınız en kısa sürede bu dengeyi gerçekleştirmek olmalıdır.
Ben, 9 yıl önce Matematik Öğretmeni olacakken Denizci olmak için vazgeçiyorum ve sahipsiz bir meslekle karşılaşıyorum. Şimdi de armatörün kuçağına mevcut hükümek tarafından atılıyorum. Pişmanlığımın ve yaşadığım talihsizliğimin ne derecede olduğunu tahmin edemezsiniz. Buna hizmet eden ve sonuçlarını üstlenmeyen milletvekillerine diyecek söz bulamıyorum. Büyük bir hata yaptıklarını ileriki yıllarda zaten görecekler.
Öneri:
Bizi ÖSS gibi sınavlarla seçip 4 – 5 yıl yetiştirmeye gerek yok. Buna ümit bağlayıp bin dolarlar alıyor bu kaptanlar diye yaygaralar etmeye gerek yok. Çalışanlarının ssk primlerine göz diken armatörler oldukça daha çok khk ler çıkar bu ülkede.
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ