Gemide Çalışanlar
GEMİDE ÇALIŞANLAR;
Gemide çalışanlar, bir gemi demirini oluşturan parçalar gibidir...
Bir arkadaşımız yaptığı bir yorumunda, “lütfen denizlerde zabitler kadar diğer personelinde varlığını kabul edin ve onlarında hakkını firmalara karşı koruyun… Binlerce dolar alan zabitler, efendi kaptanlar, çarkçılar… biz hepimiz geminin bir parçasıyız…” demiş..!
Evet, aslında çok da güzel demiş..!
Her meslekte ve toplu çalışma kurumlarında bu birliktelik çok önemlidir mutlaka…
Hele ki dünya denizlerinde, dünyanın değişik limanlarında memleketinden, sevdiklerinden ve özlediklerinden çok uzakta, kendi canı ve yaşamı için, ailesinin insan gibi geçinebilmesini temin etmesi için ve kendinin de içinde bulunduğu ve bana göre mecâzî anlamda “yüzer bir tabut” içinde hayatta kalabilmesi ve bu mücadelesini devam ettirebilmek için de, bu yaşam zincirinin, elbette sağlam, düzgün ve *** “gamba”sız olması gerekmektedir...
Ama maalesef arada bir, istisna olarak, gemiler içinde de bu zincirde bazı burkulan, işe yaramayan, yamulan hatta özellikle *** “lokma” sız olduğu için kırılan ve zincirden kopan *** “bakla” lar olabilmektedir..!
Önemli olan; bozulan, çatlayan hatta kırılmış olan bu baklayı / baklaları ya da diğer iş görmeyen parçaları yerinde ve zamanında ve de fazla geç kalmadan kontrol altına almak, onarmak, gerekirse bir başkası ile yenileyebilmektir ...
..........
Demek istediğim; gemilerdeki çalışmayı ve düzenini, bilindiği gibi anele, beden, çipo, bakla, fırdöndü, vs. ‘den oluşan bir geminin *** “demir ” i ( çıpa & çapa ) olarak düşünebilirsiniz …
Bu çıpa üzerindeki parçaları da mecâzî ve düşünsel olarak bir kaptanı, bir ç.başını, ayrı ayrı zabitleri ve diğer yardımcı personelleri de yerleştirebilirsiniz…
Yukarıdaki amacı da benimseyip özümseyerek çalışmaya devam edebilirsiniz…
Bu vesile ile bakış açınız da, çalışma anlayışınız ve yaşantınızdaki prensip edinme alışkanlığınız da kendiliğinden oluşacak ve sonuç olarak, bir gemi içinde zabit ve personel ayırımı olmaksızın her bir gemiadamının işgücüne ihtiyaç duyulmasının ve bu düzen ve anlayış içinde, her iş’te olduğu gibi, geminin sevk ve idaresinin muntazam işlemesi için, takım çalışmasının mutlak zorunlu olacağının bilincine varmış olacaksınız..!
Gemiyi iyi koşullarda muhafaza etmek, geminin elverişli ve çalışabilirliğinin devamını sağlamak, gemi içindeki sosyal yaşantıyı ve sosyal paylaşımı zenginleştirmek, toplu yaşam yerlerindeki hijyenik ortamı, düzeni ve dolayısıyla gemi içindeki huzuru ve rahatlığı sağlamak başta, şirket’in tutumu ve o firmadaki yetkililerin takip ettiği politik ve ticarî yöntemi ile birlikte sahip olduğu eğitimi, vicdanlı işveren tecrübesi ve ahlâkî yaptırımlarıyla, gemiye, gemi yönetimine verdiği imkanlar dahilinde personelin işidir…
Kısacası ve özetle, gemiyi gemi yapan, personeldir…
Ancak, yukarıda bahsettiğim işveren değerlerine sahip olan şirket’in verdiği imkanlar doğrultusunda…
Ve tabii ki, o personelin motivasyonu ile birlikte, beden ve ruh sağlığı da yerindeyse…
Allah, tüm denizde olan denizcilerimizin ve denizle, denizcilikle ilgisi olan, dürüst ve vicdan sahibi olan her çalışanın yâr ve yardımcısı olsun inşallah..!
NOT:
Denizci olmayanlar için açıklamalar:
*** gamba: Halatın veya zincirin kendi etrafında dönmesi veya burkulmasıdır.
*** lokma : Dönmelerden dolayı gamba almasına engel olur, aşırı yüklenmelerde gücünü arttırır, baklaların bozulmasını engeller, bakla halkasının içine ve arasına destek için konur.
*** demir : Geminin deniz üstünde bir mevkide durmasını sağlamak için, halat ve zincire bağlı muayyen ağırlıklarda şekil verilmiş demirdir.
*** bakla : Zinciri meydana getiren her bir halkaya “bakla” denir.
BİTTİ...
Kaptan; Şeref Kuzu
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ