Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Makaleler
Yeni iş mahkemeleri kanununun meydana getirdiği değişiklikler ve arabuluculuk

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, 25.10.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. Yeni kanunda zamanaşımı, kanun yollarına başvuru süresi ve zorunlu arabuluculuk konularında yeni düzenlemeler bulunuyor.

Yeni İş Mahkemeleri Kanunundaki değişiklikler madde 3’e göre Deniz İş Hukukundaki gemi adamları da kapsama alınmakta ve bunlar ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına iş mahkemelerinin bakacağı kabul edilmektedir.

Gemi adamlarının tamamı 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi olmadığından her gemi adamı için aynı alacaklar söz konusu olmamaktadır. Özellikle dikkat edilmesi gereken husus yabancı bayraklı gemilerde görev yapan gemi adamları 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi olmadığından aşağıda anlatacağımız durumlar bu gemi personelleri için geçerli olmayacaktır. Yabancı bayraklı gemide çalışan personellerin hukuki durumu 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na göre değil de Yabancı bayraklı gemide çalışan gemi adamları alacağını iş mahkemelerinde değil 6098 Sayılı Borçlar Kanunu hükümlerine tabi alarak alacak talebinde bulunacaklarından Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açmaları gerekmektedir. Yabancı bayraklı gemide çalışan gemi adamlarının alacakları İş Mahkemelerinde görülmediğinden bu değişiklikler sadece Türk Bayraklı Gemilerde çalışan gemi adamları için geçerlidir.

Yeni iş mahkemeleri kanununa göre arabulucuya başvurulması dava şartı olarak nitelendirilmiştir. Buna göre aralarında uyuşmazlık bulunan gemi adamı ve işveren dava açmadan önce arabulucuya başvurmalıdır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir.

Tarafların arabuluculuk süreci sonunda anlaşmaları durumunda, anlaşma tutanağında;
İşe başlatma tarihi,
Gemi adamına boşta geçen süre için ödenecek ücret ve hakların parasal miktarı,
Gemi adamının işe başlatılmaması halinde ödenecek işe başlatmama tazminatının parasal miktarının açıkça belirlenmesi gerekmektedir.

Aksi halde anlaşma sağlanamamış kabul edilir ve son tutanak buna göre hazırlanır.

Başvurular, karşı tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Taraflar yapılacak görüşmeye bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler.

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.

Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez.

Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca bu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmez. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.

Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır. Bu durumda ücret belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamaz.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde, iki saatlik ücret tutarı Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir. İki saatten fazla süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâlinde ise iki saati aşan kısma ilişkin ücret aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır. Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen ve taraflarca karşılanan arabuluculuk ücreti, yargılama giderlerinden sayılır.

Yeni kanunla birlikte İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun;
-Yıllık izin ücreti
-Kıdem tazminatı
-Zamanaşımı
-İş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat
-Kötü niyet tazminatı
-İş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatın
zamanaşımı süresi beş yıldır.





Avukat Mustafa ORAL
moralhukuk@gmail.com

Eklenme tarihi: 8.12.2017




Share |
Bu yazı 3150 kez okunmuştur


Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:


YORUMLARINIZ


maaş sorunu
Yeni gemiciyim koster gemisinde 3 ay calistim 2 aylik maaşım yatmadı kimse yardimci olmuyor. Hani adalet mülkün temeliydi

Yazan: idris tutkun - 16.05.2018 22:34:44


ucret odenmemesi
sn Mustafa bey gemiden ayrildim son ayim odenmedi armator istanbulda ben ankaradan dava acabilirmiyim mahkeme icin istanbula mi gitmeliyim o esna is bulup calisiyor olsam katilamasam dava duser mi
Yazan: demircan - 2.04.2018 11:59:05







Makaleler ana sayfasına geri dön >>



www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim